Egy vajdasági bíróság először rehabilitált csoportosan délvidéki svábokat


Szerbia - Az észak-szerbiai Vajdaság autonóm tartományban egy bíróság első ízben hozott döntést a második világháború végnapjaiban meggyilkolt egykori svábok egy csoportjának rehabilitációjáról - jelentette a Vecernje Novosti című belgrádi lap.

Odzaci (Hódság) település 113 lakójáról van szó, akiket jugoszláv partizánok 1944. november 23-án lemészároltak. A sombori (Zombor) bíróság ítélete a 2006-ban elfogadott szerb rehabilitációs törvényre hivatkozott, amelynek alapján eddig csak egyének vétlenségét állapították meg.
A rehabilitációs kérelmet a németországi Moosburgban székelő Dunai Svábok Szövetsége nyújtotta be. A németül dunai sváboknak nevezett egykori délvidéki németek a második világháború előtt Hódság akkori 5 ezer fős lakosságának mintegy 90 százalékát tették ki. Rehabilitálásuk megnyitja a lehetőségét annak, hogy a jugoszláv állam által kisajátított vagyonuk visszaszolgáltatásáért folyamodjanak. Ennek határideje 2014. március.
Jugoszláviában 1940-ben hozzávetőleg 550 ezer dunai sváb élt. A későbbi kommunista hatóságok kollektíven bűnösnek nyilvánították őket a háborúért és a német megszállásért. 1944. november 21-én teljes vagyonukat elkobozták. Több százezren menekültek el vagy űzték el őket a háború végén a (jelentős részben magyarok lakta) Vajdaságból, és ezreket internálótáborokba hurcoltak.

Belgrád, 2013. szeptember 16., hétfő (MTI/APA) -